Vitamín P pre žily
Prichádza to správne obdobie na konzumáciu jedál z pohánky. Dokáže totiž nášmu telu dodať dostatočné množstvo energie. No nielen to. Má výborné účinky na imunitný systém – prostredníctvom látok, ktoré obsahuje, zvyšuje obranyschopnosť nášho organizmu.
Vďaka vitamínu P, rutínu, látke spevňujúcej kapiláry už v samotnej rastline, získavajú cievy a žily v ľudskom tele potrebnú pevnosť a zároveň pružnosť.
Je veľmi odporúčanou potravinou pre ľudí s kŕčovými žilami, žilovou nedostatočnosťou a hemoroidmi. Pravidelná konzumácia pohánky dokázateľne zlepšuje stav žilových stien. Zároveň dokáže regulovať zrážanlivosť krvi.
Vďaka esenciálnym kyselinám (kyseline linolovej a linolénovej) pomáha v boji s aterosklerózou a vysokým hladinám LDL cholesterolu. Výborné účinky má aj na funkciu obličiek.
Okrem rutínu obsahuje špecifickú kombináciu minerálnych látok v podobe horčíka, železa, vápnika, zinku, draslíka aj fosforu, vitamíny B 1, B 2, C a E a vlákninu. Práve vďaka vláknine pomáha udržiavať vo forme aj zažívací trakt. Pohánka je zásaditá, a tým dokáže vyrovnávať aj pomer kyselín v tele.
Pre celiatikov i na potenciu
Pohánka neobsahuje lepok a je výbornou alternatívou pre celiatikov. Na pultoch našich obchodov sa dajú kúpiť pohánkové múky, vločky či cestoviny, ale aj samotná pohánka, ktorú môžete pripraviť na rôzne spôsoby.
Varí sa chvíľku vo vode, ktorá je asi v pomere 1,5 násobku objemu pohánky. Stačí ju povariť 5 minút a prikrytú odstaviť, dovarí sa sama. Naše staré mamy ju zvykli zabaliť do „duchny“ alebo deky, kde napučala. Dá sa rôznymi spôsobmi dochutiť, pripraviť ako príloha, alebo na sladko s makom a datľami.
Čerešnička na záver: keďže pohánka pomáha krvnému obehu a prekrveniu jednotlivých orgánov, nie je žiadnym prekvapením, že má výrazne pozitívny vplyv aj na libido a potenciu.