Prevediem vás Thajskom očami a dovolenými chuťami celiatika. Krajina, ktorú dokážete precestovať aj bez cestovky. Bicykle, motocykle, množstvo ľudí, farebnosť, pouličné trhy... Je to bezpochyby jedna z najkrajších krajín, aké som kedy navštívila.
Strávila som tu niekoľko mesiacov a som nimi odvtedy príjemne „poznačená“. Hlavne, čo sa týka prípravy jedál v kuchyni. Navštívila som rôzne reštaurácie, miestne trhy.
Pražené chrústy aj šváby
Áno, ochutnala som pražené chrústy a šváby. Aj šváby... :-) Chutili celkom dobre, vraj obsahujú vysoký podiel bielkovín a sú prirodzene bezlepkové.
Cestovanie do cudzej krajiny nesie aj svoje riziká, najmä ak nie ste schopný hovoriť ich jazykom. A to som ja teda, nebola :-). Prvý mesiac som všade ukazovala svoju kartičku celiatika, ktorej aj tak nikto nerozumel, a po niekoľkých dňoch som to vzdala. Zistila som, že takmer všetky jedlá v Thajsku sú bezlepkové, dokonca aj bezlaktózové, pretože do polievok a ostatných jedál pridávajú kokosové mlieko.
Thajská kuchyňa
Thajská kuchyňa je nepochybne jedna z najchutnejších a zároveň najčerstvejších na svete. Thajci majú radi štipľavé jedlá a takmer všade pridávajú čili. Neznamená to ale, že štipľavé je úplne všetko. Je samozrejmosťou, že pripravené jedlo si môžete dochutiť sami. Na každom stole sa totiž nachádza cukor, rybia omáčka, sušené čili, oriešky a soľ.
Ryža
Ryža je v Thajsku zaradená ako najdôležitejšia súčasť jedla. Jedlá s ryžou, ryžové cestoviny alebo dusená zelenina je k dispozícii veľmi často aj na raňajkách. Ja som ju kombinovala hlavne s praženicou. Pri pobyte v Thajsku nájdete úžasné množstvo prirodzene bezlepkových jedál. Ryžové rezance sú vyrobené so 100 % čistej ryžovej múky. Najviac obľúbené sú Pad Thai – ryžové rezance s vajcom, bambusovými výhonkami, orieškami a mäsom, krevetami alebo zeleninou. Každý druh ryže má svoju vlastnú chuť, štruktúru a jedinečné vlastnosti. Orechová basmati ryža, voňavá jazmínová ryža, hnedá ryža, Wild rice – divoká ryža, Sticky rice – lepkavá ryža... Výber je naozaj neuveriteľný.
Ryby a morské plody
Ryby a morské plody chutia v Thajsku úplne inak :-). Určite sa nenechajte odradiť a vyskúšajte ich. V južnej, rybárskej časti na ostrove Phuket – Rawai nájdete množstvo malých reštaurácií pozdĺž pláže, kde vám miestni pripravia najlepšie morské špeciality. Pre slovenských turistov je asi najobľúbenejší ostrov Koh Samui, v rybárskej osade Fischerman’s Village, v časti Bophut, môžete stráviť príjemný podvečer a nasávať úžasnú atmosféru. Dokonalé spojenie tradície so súčasnosťou vás prekvapí na každom rohu. Pozdĺž pláže sú nielen starodávne reštaurácie ale aj obchodíky so suvenírmi. Nevýhodou sú vyššie ceny.
Hlavne nemať strach
Pri objednávaní jedál používajte zdravý sedliacky rozum a nebudete mať strach vyskúšať aj niečo nové – nezabudnite, že aj to je jeden z dôvodov, prečo nás baví cestovať. Niektorí ľudia radšej navštívia hotelové reštaurácie, nie miestne reštaurácie alebo trhy. Myslím si, že je to veľká škoda, pretože najlepšie Pad Thai som jedla od pouličného predavača za 60 thajských bahtov (THB), čo je v prepočte asi 1 euro :-). Miestne stánky s jedlom sú jedinečnou príležitosťou ako vyskúšať bezlepkové thajské BBQ kurča. Pre mňa bol naozajstný zážitok vidieť práve tú farebnosť v jedle, zelenine, ovocí...
Bezlepkový chlieb
Bezlepkový chlieb bolo možné objednať v pekárni v nákupnom centre. Cena sa pohybuje okolo 300 THB a pripravený ho mali do troch dní. Pri krátkodobej dovolenke je však lepšie pribaliť si niekoľko vákuovo balených chlebíkov do kufra a počas pobytu ich mať v chladničke. Ušetríte si čas zháňaním chleba po pekárňach.
Pokiaľ máte chuť na malý snack, najlepšie je zobrať si niekoľko keksov, raw tyčiniek, slaných praclíkov atď. so sebou z domu. S importom do krajiny som nemala problém. „Malý hlad“ sme väčšinou zahnali vynikajúcim ovocím, ktoré predávajú naozaj na každom rohu alebo nanukom Magnum :-).
V Thajsku som absolvovala niekoľko kurzov varenia, o tom budem písať nabudúce. Cestujte, milujte sa a hlavne – veľa sa usmievajte!