Nečakajte iba na slnečné lúče
Počas zimných mesiacov je najmä v našej zemepisnej šírke nemožné zabezpečiť dostatok vitamínu D zo slnečných lúčov. Preto lekári odporúčajú užívať aj výživové doplnky, ktoré ho obsahujú a nezabúdať na stravu.
Vitamín D obsahuje aj:
- mäso,
- vajcia, olej z treščej pečene,
- tučné morské ryby.
Pri jednotlivých typoch potravín však treba zvážiť ich pôvod a iné riziká (napr. slepačie vajíčka od sliepok s voľným výbehom ho obsahujú viac).
V zdravom tele... dostatok vitamínu D
Zistilo sa, že so stúpajúcim vekom sa riziko znižovania hladiny vitamínu D v krvi detí zvyšuje. Ohrozené sú najmä deti tráviace dve a viac hodín denne pred televíziou – podľa výskumu riziko stúpa o viac ako 30 percent.
Naopak, u detí tráviacich aspoň hodinu denne na čerstvom vzduchu je riziko o 29 percent nižšie ako u detí s pobytom vonku menej ako hodinu denne.
Ako ďalšie rizikové faktory výskumníci identifikovali celkovú kvalitu stravovania detí či nedostatok pohybu.
Ochorenia, za ktoré môže aj nedostatok „déčka“
Vitamín D hrá dôležitú úlohu v celkovom vývoji detského organizmu. Pomáha nielen budovať silné zuby a kosti, ale hrá významnú rolu v budovaní imunitného systému a posilňuje kardiovaskulárny systém.
Viaceré výskumy naznačujú spojitosť nízkej hladiny vitamínu D s niektorými ochoreniami detí:
- Chronický kašeľ (trvajúci viac ako 4 týždne, môže vzniknúť z viacerých príčin ako chronická bronchitída, infekcie horných dýchacích ciest, astma alebo gastroezofageálny reflux),
- obezita (rozsiahly výskum na vzorke 12 tisíc detí a mladých ľudí vo veku 6 – 18 rokov potvrdil veľmi nízke hladiny vitamínu D u detí s rôznymi stupňami obezity),
- zubné kazy a ochorenia chrupu (súvisia jednak s hladinou vitamínu D matky počas tehotenstva ako predpokladu pre zdravý vývoj chrupu dieťatka, ale aj s hladinou vitamínu D priamo v krvi detí).