Pozor na líniu
Tekvicové semienka obsahujú veľa kalórií, takže pri ich konzumácii by mali byť opatrí všetci tí, ktorí si strážia líniu.
Na druhej strane obsahujú aj látky, ktoré pomáhajú udržiavať v rovnováhe hladinu cholesterolu v krvi. Rovnako vplývajú aj na rovnováhu inzulínu, preto sú veľmi vhodným doplnkom stravy pre diabetikov.
Menej nádchy a krajšie vlasy
Vďaka obsahu zinku sú skvelým pomocníkom nášho imunitného systému, ale aj zdravých očí, vlasov, nechtov či pokožky.
Zinok sa často pridáva do prípravkov s vitamínom C práve z dôvodu, že ho máme zvyčajne nedostatok, čo vedie k vyššej chorobnosti a náchylnosti na prechladnutie či chrípkové ochorenia.
Tekvicovým semienkam sa pripisuje aj schopnosť ovplyvniť našu náladu či spánok. Zároveň látky v nich obsiahnuté pomáhajú brániť vzniku obličkových kameňov a zápalov kĺbov.
Čím staršie, tým lepšie
Olej z tekvicových semienok, ale aj semienka samotné, sú pomerne známe svojím účinkom na ochorenia mužskej prostaty a vďaka fytoestrogénom, ktoré obsahujú, dokážu zmierniť aj symptómy sprevádzajúce klimaktérium.
Výživová hodnota sa v tekvicových semienkach časom zvyšuje, takže pri správnom skladovaní (na tmavom a suchom mieste) sa znehodnotenia nemusíte obávať. Najčastejšie sa konzumujú tekvicové semienka pražené a solené, ale najlepšie je ich opražiť až doma, vo vlastnej rúre pri 75 stupňoch Celzia, asi štvrťhodiny.