Hrozno je jedným z najzdravších druhov ovocia, ktorého máme aj u nás dostatok. Napriek tomu, že dovážané druhy hrozna kúpite vlastne počas celého roka, teraz je naozaj ideálny čas zjesť čo najviac práve toho nášho, slovenského.
Nech si vyberiete zelené, tmavé či červené hrozno, nemôžete sa pomýliť. Každý druh tohto obľúbeného ovocia je plný vlákniny, ale aj kyseliny listovej, minerálov, ako sú draslík, vápnik, železo, horčík, selén, a vitamínov A, C aj E.
Hroznová šťava je účinná na bolesti hlavy, niektorým ľuďom dokonca zaberá na migrény.
Dojčiace mamičky používajú kvalitnú hroznovú šťavu na podporu tvorby materského mlieka, nejedna si ju zaobstará už do pôrodnice.
Dostatok vlákniny spolu s ovocnými kyselinami v hrozne priaznivo ovplyvňuje tráviace procesy a črevnú peristaltiku. Ak si v týchto dňoch a týždňoch doprajete strapec hrozna denne, zápcha vám rozhodne nehrozí. Zároveň spravíte niečo pre svoje srdce a cievy, keďže látky obsiahnuté v sladkých hroznových bobuliach dokážu znižovať cholesterol v krvi.
Vďaka správne namiešanému kokteilu vitamínov a minerálnych látok sa hrozno stalo obľúbeným pomocníkom v kozmetike. Používa sa najmä olej z hroznových jadierok, ale svoju pleť pohladkáte aj zvnútra, pokiaľ ho budete pravidelne jesť. Okrem drobných vrások pomáha konzumácia hrozna aj v boji s celulitídou, zlepší kvalitu nechtov a vlasov