Alergia na bielkoviny
Najčastejšie je príčinou kazeín, prípadne ďalšie srvátkové bielkoviny, ktoré obsahuje kravské mlieko. Tie vyvolajú reakciu imunitného systému, ktorá sa môže objaviť v priebehu niekoľkých minút po konzumácii, ale aj po niekoľkých týždňoch.
Patrí medzi najčastejšie alergie dojčenského veku a môže sa prejaviť aj u plne dojčeného dieťaťa, keď sa bielkoviny z kravského mlieka dostanú do materského mlieka.
Reakciami môžu byť koliky, hnačky, zvracanie, ale aj ekzémy, či dokonca zápaly stredného ucha a chronický kašeľ. V najťažších prípadoch reakcií imunitného systému dochádza až k anafylaktickému šoku.
Nevyhnutné je vylúčiť zo stravy kravské mlieko a výrobky z neho, a to aj u dojčiacej matky, chýbajúce bielkoviny je však nutné nahradiť z iných zdrojov. Zvyčajne dochádza k úprave reakcie imunitného systému až tak, že je organizmus a imunitný systém väčšiny detí neskôr schopný do určitej miery bielkoviny v kravskom mlieku tolerovať.
Neznášanlivosť laktózy
Laktózu – cukor, ktorý obsahujú všetky druhy živočíšnych mliek – dokáže ľudský organizmus stráviť prostredníctvom špecifického enzýmu laktázy.
Pokiaľ ten v organizme chýba, alebo je poškodený, laktóza sa v črevách nerozkladá a je živnou pôdou pre všetky baktérie, ktoré v čreve žijú.
Pri jej rozkladaní sa však produkujú plyny a látky dráždiace zažívací trakt, takže dochádza k bolestiam brucha, páleniu záhy, nadúvaniu, zvracaniu, kolikám a zapáchajúcim vetrom a stolici. Zvyčajne sa príznaky objavia do hodiny až dvoch po konzumácii mliečnych výrobkov.
Niekedy sa intolerancia na laktózu objaví ako vrodené ochorenie a prejaví sa už pri dojčení, prípadne ako získaná intolerancia v súvislosti s celiakiou. Najčastejšie sa však objavuje po ukončení dojčenia až do obdobia pubertálneho veku.