Dusená, varená, alebo kvasená?
K obdobiu kačacích či husacích hodov už od októbra bez pochýb patrí aj kapusta. Častejšie ako inokedy sa na našich stoloch objavujú aj kapustové polievky, strapačky či segedínsky guláš. Sezóna kapusty je výbornou príležitosťou zásobovať naše telo vitamínmi, ktorých postupne v ovocí a zelenine prirodzene s príchodom chladných mesiacov ubúda.
Okrem vitamínu C obsahuje kapusta vitamíny skupiny B, vitamín K, veľa minerálnych látok – draslík, sodík, železo, horčík, vápnik a zinok. Kapusta je bohatá na vodu a obsahuje aj dôležité balastné látky.
Veľkou pochúťkou je neodmysliteľná kvasená kapusta, ktorá je právom považovaná doslova za vitamínovú bombu. Tá najznámejšia, stupavská (zvaná zelé), sa dočkala dokonca ochrannej známky – tzv. chráneného označenia pôvodu. Je tým označená ako potravina, ktorej kvalita a vlastnosti sú viazané na konkrétnu zemepisnú oblasť a je vyrobená práve výlučne v tejto oblasti.
Na kvasenie sa používajú najmä neskoré odrody bielej kapusty a kvasením vzniká kyselina mliečna, ktorá má protizápalové účinky. Kvasená kapusta obsahuje aj množstvo probiotických látok, ktoré vytvárajú vhodné prostredie na množenie a rast probiotických baktérií. Tie sú nevyhnutné pre správne fungovanie celého zažívacieho traktu. A ten je zase kľúčom k zdraviu celého organizmu.
Z vlastného súdka
Kvasená kapusta obsahuje pomerne veľa soli, ktorá je nevyhnutná pre spustenie kvasiacich procesov. Preto by sa mala konzumovať s mierou a pozor by si mali dať ľudia s vysokým krvným tlakom. Kvasená kapusta je úplne nevhodná pre ľudí s histamínovou intoleranciou.
Kvasenú kapustu je najvhodnejšie kupovať od miestnych overených predajcov, ale kvalitnú kvasenú (ľudovo sudovú) kapustu kúpite aj v supermarketoch. Treba si len dať pozor na zloženie výrobku – kvalitná kvasená kapusta by mala obsahovať iba kapustu a soľ, maximálne koreniny na dochutenie. Pokiaľ dôjde k pasterizácii kvasenej kapusty, zvýši sa jej trvanlivosť, ale príde o množstvo cenných látok.
Tak čo, tohtoročnú kapustnicu uvaríte z vlastnej nakladanej kapusty? Alebo uprednostníte tú od vašej obľúbenej „babky“ v tržnici?