Pre deti všetkých vekových kategórií je potrebné, aby pochopili, čo celiakia vlastne je. Čo robí lepok s ich telom a akým potravinám by sa mali vyvarovať. Tiež je veľmi dôležité vysvetliť celej rodine, vrátane súrodencov, diagnózu celiakie tak, aby aj oni porozumeli tomu, prečo ich brat alebo sestra nemôžu jesť rôzne potraviny.
Prejdite si spoločne s vaším dieťaťom potraviny a označte produkty, ktoré môže jesť, smajlíkovou nálepkou a produkty, ktoré nie sú bezlepkové, označte ochrannou známkou a výstražnou nálepkou. Pomôže to celej rodine rýchlo identifikovať výrobky, ktoré sú vhodné pre vaše dieťa.
Je potrebné prijať rozumné kroky, aby sa v kuchyni zabránilo kontaminácii potravín inými potravinami obsahujúcimi lepok.
Predškolské zariadenia
Dohodnite si stretnutie s príslušnými členmi personálu školskej jedálne, ktorým vysvetlíte špeciálne potreby vášho dieťaťa. U nás to nebol problém. S vedúcou školskej jedálne prejdeme na konci týždňa jedálny lístok na nasledujúci týždeň a synovi odoberajú jedlo zvlášť ešte pred zahusťovaním. Pokiaľ je príloha nevyhovujúca, donesiem vlastnú. Poistila som sa aj tým, že ak náhodou pozabudnem, že v daný deň má mať vlastnú bezlepkovú prílohu, na začiatku školského roka som doniesla do jedálne balík bezlepkových cestovín, ktoré v prípade potreby použijú.
Detské oslavy
Nie je žiaden dôvod, aby si vaše dieťa neužilo detskú párty ako ostatné deti.
- pripravte alebo dajte upiecť bezlepkovú narodeninovú tortu,
- na sendviče použite bezlepkový chlieb,
- uistite sa, či všetky chipsy a snacky neobsahujú lepok,
- ovocie, ovocné šťavy a zelenina sú zaručene bezlepkové.
Ak je vaše dieťa pozvané na narodeninovú párty, skúste jeho stravovacie potreby prediskutovať s usporiadateľom. Opýtajte sa, aké druhy potravín budú na párty pripravené a môžete ich spoločne nahradiť bezlepkovou verziou. My sme boli naposledy pozvaní na narodeninovú oslavu a pani usporiadateľka objednala niekoľkoposchodovú tortu, kde vrchná časť bola bez lepku aj bez laktózy.
Varenie v škole ako vyučovací predmet
Na základnej škole deti často pečú malé koláčiky alebo cukrovinky. Môžu byť súčasťou učebných osnov, alebo pripravujú malú pozornosť pre rodičov. S trochou plánovania môžete v predstihu poskytnúť bezlepkové suroviny a porozprávať sa s učiteľom o používaní bezlepkových ingrediencií.
Čas na hru
Mladšie deti majú tendenciu dávať veci do úst. Väčšina plastelín je vyrobených z pšeničnej múky. Ak sa deti s diagnózou celiakia hrajú s týmito produktami, mali by byť pod dohľadom dospelého a po hraní si dôkladne umyť ruky. Môžete si vytvoriť aj vlastnú bezlepkovú plastelínu.
Ingrediencie:
- 230 g ryžovej múky,
- 230 g kukuričnej múky,
- 230 g soli,
- 4 lyžice vínneho kameňa,
- 2 lyžice rastlinného oleja,
- potravinárske farbivo.
Postup:
Všetky prísady vložte do hrnca. Varte na miernom stupni 5 minút, za stáleho miešania. Zmes je zo začiatku veľmi vodnatá, ale postupne sa začne zahusťovať. Nakoniec ju na stole ešte premieste, aby sa odstránili hrudky. Plastelínu je vhodné zabaliť do fóliového obalu alebo plastovej nádoby, aby nám vydržala čo najdlhšie.