No nemusí to tak byť. Pokiaľ máte najmenšie deti, je to ešte veľmi jednoduché – adventné kalendáre im môžete vyrobiť a naplniť niečím zaujímavejším, ako sú klasické „čokoládky“ (ktoré zvyčajne s čokoládou ani nemajú nič spoločné).
A mikulášske balíčky sa tiež dajú pripraviť trochu inak. Okrem čerstvého ovocia, ktoré sa s touto sezónou už tradične spája – mandarínky, jablko či banán, môžete do balíčka pridať napríklad aj ovocie sušené mrazom.
Lyofilizované ovocie
Sušenie mrazom, alebo lyofilizácia, je pomerne nový a čoraz obľúbenejší spôsob sušenia ovocia, pri ktorom sa zachováva väčšina vitamínov a minerálnych látok, ktoré obsahuje.
Voda z ovocia sa neodparí ako pri klasickom sušení, teda teplom, ale vysokým stupňom mrazenia. Ovocie sa najprv prudko zmrazí pri teplote – 60 stupňov Celzia a následne suší pri nízkom tlaku (vo vákuu). Voda sa mení na paru, ovocie vyschne, ale zachová si svoju farbu, štruktúru a dokonca aj vôňu.
Maškrta aj na cesty
Takto mrazené jahody, maliny, čučoriedky, ale aj kivi, banán, mango, či akékoľvek iné ovocie, je vhodným doplnkom do rôznych raňajkových zmesí müsli, kaší, jogurtov. Dá sa z neho pripraviť kvalitný ovocný čaj, stačí ho zaliať horúcou vodou. Lyofilizované ovocie neobsahuje žiadne pridané látky.
Deti ho však milujú aj samotné, je vhodnou náhradou za nezdravé sladké maškrty. Ľahko ho zbalíte na cesty. Vysušené plody sú ľahučké a majú dlhú trvanlivosť. Treba však dbať na správne skladovanie, pretože po otvorení vstrebávajú vlhkosť a zmäknú.