Strom hrušky obyčajnej je okrasou nejednej ovocnej záhrady či sadu. Môže dorásť do úctyhodných 20 metrov a dožiť sa až niekoľko stoviek rokov. Drevo hrušky je veľmi tvrdé a cenné – používa sa dokonca na výrobu hudobných nástrojov.
Plody hrušky sú veľmi bohaté na látku pektín, ktorý obsahujú aj jablká, no hrušky ho majú ešte viac a je dôležitou stavebnou látkou buniek. Hrušky obsahujú aj dostatok vitamínu C, vitamíny skupiny B, vitamín E ale aj meď či draslík.
Práve draslík spolu s vlákninou sú zložkami, ktoré zabezpečia, že sa vďaka nim ľahšie dostanete do plaviek. Zabezpečia správne vyprázdňovanie a prečistenie čriev, ale aj odvádzanie nadbytočnej tekutiny z organizmu. Draslík zároveň s ďalšími antioxidantmi zabezpečí rovnováhu v hladine krvného tlaku a ochráni tak pred vznikom hypertenzie.
Hruškám sa vďaka dokonalej zmesi stopových prvkov, ako sú sodík, zinok, meď, vápnik, draslík a fosfor, pripisujú aj schopnosti odstraňovať ťažké kovy a jedovaté látky z ľudského tela.
Rovnako ak pri jablkách platí, že najväčšie množstvo cenných látok ukrývajú priamo pod šupkou a preto je lepšie ich jesť celé. Na druhej strane, pri tepelnej úprave rýchlejšie strácajú vitamíny a nie je vhodné ani príliš dlho ich skladovať.
Hrušky sa výborne hodia do šalátov alebo k syrovým pochúťkam. Dajú sa aj sušiť, dusiť či karamelizovať a maškrtné jazýčky si istotne pochutia aj na hruškových koláčoch.
Hrušková šťava dokáže vyliečiť boľavé hrdlo, má aj laxatívne účinky, takže pomôže pri zápche a plynatosti.