Ovocné šťavy nie sú zdravšie
Mnoho rodičov siaha po „zdravších“ ovocných šťavách a džúsoch v domnienke, že deťom poskytuje zdravú a rýchlu náhradu za ovocie.
Rýchlu áno, zdravú už ani nie. Oveľa lepšie by spravili, keby dieťatko privykali od malička na kúsky celého ovocia. Zistili to austrálski výskumníci, ktorí sledovali viac ako 2000 detí vo veku 4 – 12 rokov.
Deti, ktoré vypili viac ako dva poháre sladeného nápoja či ovocnej šťavy, mali väčšinou nadváhu, alebo už boli obézne, na rozdiel od detí, ktoré takéto nápoje nepili.
Napriek kalorickej hodnote totiž šťava nezasýti, prejde tráviacim traktom. Dieťa je hladné, následne zje bežné množstvo jedla, ale zároveň prijme oveľa väčšie množstvo kalórií, ako keby šťavu nevypilo.
Podobné výsledky zistili aj britskí vedci, prekvapujúce však je, že rovnaký účinok ako bežné sladené nápoje, majú práve ovocné šťavy, ako ich „zdravá“ náhrada.
Čerstvé ovocie, nie šťavy
Na pokrytie dennej dávky vitamínu C potrebujú deti približne polovicu pomaranča, alebo za hrsť jahôd. Na jeden malý pohár pomarančovej šťavy sú potrebné až tri – štyri kusy pomarančov, čo predstavuje aj oveľa väčšie množstvo fruktózy (ovocného cukru) a kalórií.
Ovocie aj zelenina im dodajú potrebnú vlákninu (ako prevencia zápchy), poskytnú im primeranú, zdravú a výživnú desiatu či snack, zároveň sa učia rozlišovať nové chute, vône, štruktúry a pomáha im to vybudovať zdravé stravovacie návyky.
Pokúste sa zredukovať pitie ovocných štiav na pol pohára príležitostne a nahraďte ho kúskami ovocia a pitím čistej vody.
Nielen nadváha môže byť problém
Ďalšie výskumy varujú pred pitím sladených nápojov a ovocných štiav v inom kontexte. Štúdia spred troch rokov dokázala, že devastačný účinok na ľudský chrup má prvých 30 sekúnd pôsobenia kyselín v ústach.
Dochádza vďaka nej k erózii zubov, ktorá je v počiatočných štádiách veľmi ťažko diagnostikovateľná a spôsobuje nezvratné deštrukcie ľudského chrupu.
Nápoje s veľmi nízkym pH, ku ktorým patria aj ovocné šťavy a sladené nápoje, majú veľmi vysokú kyslosť a pri ich príjme nestačí jednoducho zuby si vyčistiť. Pôsobenie kyseliny na zuby je priveľmi rýchle. Zároveň sú sladené nápoje a ovocné šťavy riziko pre zuby aj v podobe zubného kazu.
Ďalšie štúdie naznačujú aj možné súvislosti nadmerného pitia sladených nápojov a ovocných štiav s rizikom vzniku cukrovky, osteoporózy a s poruchami správania sa detí.