Je to dostatočné množstvo na to, aby sme si ho dopriali na jeseň omnoho viac ako len vrecúško kúpené na námestí.
Plody gaštana jedlého sa u nás veľmi nevyužívajú, čo je škoda, pretože je naozaj zdravý, ľahko dostupný a pochádza aj z našich končín. Obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, minerály, vlákninu, animokyseliny a neobsahuje lepok, fruktózu ani glukózu. Ideálna potravina pre všetkých.
Chlebový strom
Keď naši predkovia trpeli hladom pre stratu úrody obilnín a zemiakov, gaštan bol často hlavnou potravinou. Gaštanová múka sa pridávala do múky na chlieb. Je bezlepková, a tak sa hodí do mnohých pokrmov pre celiatikov i dnes. Preto mu prischla v minulosti prezývka „chlebový strom“.
S gaštanmi nepriberiete
Gaštany sú výborné aj pre štíhlu líniu, obsahujú vlákninu a málo tuku. V porovnaní s inými orechmi niekoľkonásobne. Nenájdete v nich cholesterol, ale viac vody, bielkoviny, ba aj viacej škrobu ako napríklad v zemiakoch.
Účinky gaštanov
Gaštany nám pomôžu pri chorobách a smutnej nálade, stačí ich nosiť vo vrecku pri sebe a občas ich chytiť, alebo si ich dať do izby ako dekoráciu. Okrem ochrany pred chorobami a depresiou sú tieto hnedé guličky dobré na zlepšenie pamäti a vyplavujú škodliviny z pečene. Dajte si ich, keď máte hnačku. Pôsobia detoxikačne, pri bolestiach hlavy, pomáhajú pri chudokrvnosti, pri podpore imunity, tráviaceho i nervového systému a pri navodení dobrej nálady. Ženy určite ocenia, že pri ich konzumácii sa im zlepší i kvalita pokožky a vlasov.
Ako si pripraviť gaštany
Gaštan jedlý sa pripravuje na viacero spôsobov. Najčastejšie na sladko, ale výborný je i na slano, trebárs ako súčasť polievky či plnky do hydiny alebo diviny, do omáčky ako príloha k mäsu. Z gaštanov sa melie i múka na gaštanový chlieb.
Varené gaštany
U nás sa najviac stretneme s rôznymi zákuskami a gaštanovým pyré, ktoré si môžete pripraviť i sami doma. Použite čerstvé plody jedlého gaštana, ktoré narežete a povaríte asi 15 minút vo vriacej vode, ošúpete, a potom postrúhate alebo pomeliete a ochutíte cukrom, medom, vanilkou s troškou masla a rumu. Môžete si pridať i hrozienka alebo čokoládu.
K tomu patrí i chutná vyšľahaná smotana navrch.
Pečené gaštany
Na plech poukladajte rovnako veľké gaštany, jemne narežte a pečte pri vysokej teplote (220 stupňov) asi pol hodinku. Nezabudnite ich kontrolovať, aby sa nepripálili príliš. Pred pečením je dobré gaštany namočiť na hodinku do vody a vodu v nádobe pridajte i do rúry, keď gaštany pečiete, aby sa nevysušili. Je dobré, ak si ich budete šúpať hneď po upečení, lebo potom kôrka stuhne a šúpe sa ťažšie.
Ak nemáte čerstvé gaštany, v obchode nájdete mrazené gaštanové pyré, ktoré je rovnako dobré a chutné.
Nápad na výlet s gaštanmi
Na hrade Modrý Kameň, kde sa nachádza veľa gaštanových stromov, sa konajú každoročne v prvú októbrovú nedeľu Gaštanové slávnosti, kde si môžete kúpiť čerstvé gaštany a nájdete všakovaké dobroty vyrobené z gaštanov.