Ak chcete, aby vaše dieťa malo k bylinkám a vňatiam pozitívny vzťah, začnite ich už od malička postupne do jedál pridávať.
Začať môžete asi od jedného roku
Nemusíte používať veľa soli, radšej skúste dochutiť jedlo bylinkami. Majú špecifickú chuť, výraznú vôňu a deti si ju obľúbia už v mladom veku. Neskôr to budú brať ako normálnu a zdravú súčasť jedálnička.
Približne od prvého roka môžete po troške pridávať do niektorých jedál rascu, kôpor, cesnak, pažítku, zelerovú a petržlenovú vňať.
Ako vo všetkom i tu s mierou, bylinky pridávajte do jedla pomaly a postupne. Vyskúšajte ich po jednej, aby ste si odsledovali reakciu dieťatka kvôli prípadnej alergii.
Nezabudnite, že dieťa je menšie ako dospelý, preto potrebuje i menšie dávkovanie byliniek, korenín a vlastne všetkých prísad.
Naučte ich na chuť týchto deviatich byliniek:
1. Petržlenová vňať
Jednou z najuniverzálnejších byliniek je petržlenová vňať. Je dobrá na dozdobenie i dochutenie jedla. Používame ju ako čerstvú bylinku, ale i ako sušenú. Petržlenová vňať pomáha pri imunite, má silný antibiotický i močopudný účinok, bojuje proti plynatosti. Je osviežujúca a hodí sa takmer do všetkých druhov jedál.
2. Kôpor
Klasika s kôprom je omáčka. Nemusí byť ťažká s množstvom smotany, skúste ľahšiu verziu len s mliekom a vývarom. Kôprom si môžete dozdobiť obložený chlebík, zemiaky, mäso. Kôpor okrem iného pomáha pri trávení, zvyšuje chuť do jedla a lieči i kožné ochorenia.
3. Pažítka
Tá je výborná na praženicu – len tak jemne nakrájať a posypať navrch, alebo do bryndzovej nátierky – mňam! Pažítka je nenáročná na pestovanie, môžete si ju dať i na balkón do kvetináča. Pažítka u detí zvýši chuť do jedla a podporuje imunitu.
4. Rasca
Je vhodná aj ako čajík, osvedčila sa spolu s feniklom a anízom pri vetroch. Má močopudné účinky, podporuje trávenie aj imunitný systém. Môžeme ju pridávať v podstate do akéhokoľvek jedla, práve pre jej pozitívny vplyv na trávenie. Podporuje chuť do jedla, dodá telo železo a pomáha aj pri zaspávaní.
5. Cesnak
Všetci vieme, že cesnak je prírodným antibiotikom. Keď sme chorí, pomáha nám bojovať s infekciami, pri vysokom krvnom tlaku a cholesterole. Cesnak pôsobí pri pravidelnom užívaní priaznivo aj pri trávení. Deťom stačí jeden malý strúčik, najlepšie surový, spolu s jedlom, alebo nadrobno pokrájať.
6. Majoránka
Pridávame ju do varenia, ale používame aj ako koreninu do mäsa. Majoránka je dobrá pri nespavosti, strese ale i pri nadúvaní alebo hnačke a prechladnutí. Bez majoránky si nevieme predstaviť správny guláš, hodí sa do omáčok, polievok a jedál z mäsa.
7. Tymián
Radi si z neho robíme čaj, pridávame ho do polievky, zemiakov. Podporuje imunitu, trávenie, pomáha pri zápaloch, keď bolí bruško, odvodňuje. Môže sa použiť sušený ale i čerstvý. Tymian použite i do mäsových jedál.
8. Zelerová vňať
Je to dobré preháňadlo, a pomáha pri vysokom cholesterole. Malé kúsočky zeleru skúste pokrájať do zeleninového šalátu.
9. Bazalka
Dá sa použiť čerstvá i sušená. Do polievok, na pizzu, do omáčok, šalátov a najmä na cestoviny. Bazalka pomáha pri zápaloch, povzbudzuje trávenie, pôsobí proti nadúvaniu, podporuje chuť do jedla. Tiež si ju môžete zadovážiť domov, do kvetináča a mať tak čerstvú bylinku vždy po ruke.
Skúste aj sezónne rastliny ako sú žerucha, medvedí cesnak alebo žihľava. Bylinky sa môžu použiť nielen do jedál, ale aj ako čaje, prísada do kúpeľa alebo ako prvá pomoc pri niektorých ochoreniach.