Nemusia sa ich báť ani ľudia, ktorí sa pokúšajú zhodiť nejaký ten kilogram navyše, pretože gaštany nemajú ani veľa kalórií. Obsahujú veľa vitamínu C, no na druhej strane, ten sa ich tepelnou úpravou, pochopiteľne, stráca.
Okrem vitamínu C je v gaštanoch veľa vitamínov skupiny B, vitamín K ovplyvňujúci zrážanlivosť krvi a vitamín E, známy svojimi blahodarnými účinkami na pleť. Z minerálnych látok a stopových prvkov, na ktoré sú jedlé gaštany bohaté, spomeňme najmä horčík, zinok vápnik a železo.
Vďaka pomeru všetkých vitamínov a stopových prvkov sa jedlé gaštany často používali pri poruchách krvotvorby a zrážanlivosti krvi, ale aj pri ochoreniach dýchacieho ústrojenstva. Látky obsiahnuté v gaštanoch pozitívne vplývajú na funkciu pečene a žalúdka, majú priaznivé účinky aj na stav vlasov, nechtov a pokožky celého tela.
Surové gaštany nemajú príliš príjemnú chuť, preto je potrebné tepelne ich upravovať. Dajú sa piecť, pražiť aj variť, varené sa používajú aj na rozmanité spôsoby ako prílohy, alebo sa melú na múku. Veľmi obľúbené sú vo francúzskej gastronómii.
U nás sú okrem pečených známe najmä v podobe gaštanového pyré, ktoré chutí azda najmä najmenším maškrtníkom a používa sa aj ako základ na výrobu plniek a krémov do zákuskov. Vyskúšajte recept na tortu s gaštanovým pyré.
Ak chcete vedieť, ako si správne pripraviť jedlé gaštany, návod nájdete v článku Varené, pečené – viete, ako pripraviť lahodné gaštany?