Marhule – vitamínová bomba
Dozrievajú zhruba v polovici júla a sú veľmi vďačným ovocím, ktoré zvyčajne milujú malí aj veľkí (a niekedy aj štvornohí kamaráti). Existuje množstvo odrôd, od tých s menšími a suchšími plodmi vhodnými na zaváranie, až po staršie odrody z južných krajov známe pomerne veľkými a veľmi šťavnatými plodmi.
Marhule obsahujú veľké množstvo vitamínov, vlákniny a stopových prvkov. Sú známe svojimi skvelými účinkami na tráviaci systém – odstraňujú zápchu a podporujú chuť do jedla.
Vďaka vitamínu C, ale aj kremíku a betakaroténu majú marhule priaznivý vplyv na stav pokožky, vlasov aj nechtov. Látky v nich obsiahnuté aktívne znižujú aj hladinu „zlého“ cholesterolu LDL. Účinok marhúľ sa spája aj so zlepšovaním stavu pacientov s astmou.
Ovocná rolka z marhúľ
Ak máte dostatočne šťavnaté plody, môžete ich iba umyť, odkôstkovať a rozmixovať v mixéri. Pokiaľ by ste mali veľmi suché plody, dajú sa buď zmiešať s iným, šťavnatejším ovocím, prípadne šťavou z neho. Môžete použiť aj trochu citrónovej šťavy, koža tak ostane svetlá a nezhnedne. Rovnako môžete použiť na zahustenie redšej hmoty či na dosladenie banán, ale aj med, prípadne ovocný sirup (napríklad javorový či datlový).
Rozmixované marhule stačí rovnomerne natrieť na plech s papierom na pečenie a sušiť v teplovzdušnej rúre na 40 stupňov (mala by byť predohriata), približne 10 hodín. Rúru môžete vymeniť aj za sušenie vonku, ale plech je potrebné zakryť sieťkou.
Niektoré rúry sa odporúča pootvoriť. Každá rúra pečie inak, počítajte teda s tým, že prvý plech je skúšobný. Koža je vysušená, ak už sa na papier nelepí. Suší sa od krajov, takže tie sa môžu začať rýchlejšie trhať či lámať.
Ak sa to stane, nechajte ju niekoľko hodín len tak vyloženú, zvlhne a bude sa dať ľahšie krájať. Môžete ju ale aj normálne strihať nožnicami, najlepšie aj s papierom, ktorý potom z pásikov jemne stiahnete. Môžete si nastrihať ľubovoľné tvary, alebo nastrihané pásy skrútiť do roliek.
Uskladníte ich v sklenených nádobách, ale pozor, nebudú mať dlhú životnosť. Síce by to pokojne zvládli v špajze aj rok, ale zvyčajne im maškrtné jazýčky tak dlho šancu nedajú. Rolky, pásiky, krúžky – jednoducho marhuľovú ovocnú kožu ľahko pribalíte do vhodnej dózy na výlety alebo pikniky v prírode.
Čo poviete, skúsite to? Fantázii sa medze nekladú, môžete si marhule nakombinovať s ovocím podľa vašej chuti a vyrobiť tak pestrofarebné ovocné kože.
Určite vyskúšam s červeným ríbezlím, jostou alebo aróniou.