Inzercia
Vyštudovala architektúru, no vďaka materstvu ju zavialo do inej sféry – k vareniu. Najskôr aj ona, ako mnohé mamičky, po svojich deťoch dojedala jedlo, občas vyhodila zvyšky, no zistila, že z nich môže vytvoriť zaujímavé recepty. Svojím blogom DO POSLEDNEJ OMRVINKY šíri posolstvo o tom, aby ľudia neplytvali potravinami.

Bolo to asi pred troma rokmi počas materskej dovolenky. V tom čase vo varení našla novú radosť a zároveň začala riešiť problém nedojedeného jedla po deťoch, aj to, čo so zvyškami uvareného jedla, ktoré im občas ostali. Nerada plytvá čímkoľvek, zastáva názor, že potraviny si treba vážiť. Začala hľadať spôsoby, ako sa vyhnúť vyhadzovaniu jedla spotrebovaním zvyškov a začala hľadať a tvoriť nové recepty, v ktorých sa dali prípadné „zvyšky“ spotrebovať chutne, rýchlo a tak, aby nebol rodinný jedálny lístok monotónny. Nerada totiž jedia dva dni po sebe to isté jedlo.

Akú úlohu v zmene vášho zamerania zohralo materstvo?

– Som vyštudovaná architektka a počas materskej dovolenky mi táto práca dosť chýbala, preto som po narodení druhého dieťaťa začala pracovať. Bolo to však ťažko skĺbiteľné so starostlivosťou o dve malé deti, a tak som sa rozhodla, že si vymyslím inú kreatívnu činnosť, kde ma nebudú tlačiť termíny a neistota, že niečo nestihnem klientovi odovzdať včas. To bol tiež jeden z dôvodov, prečo vznikol môj blog, ktorý bol istým spôsobom aj cestou k sebe samej. K práci architektky by som sa rada vrátila, momentálne však stále prevláda práca okolo blogu, ktorá ma tiež veľmi baví. Uvedomujem si ale, že robiť poriadne dve rozdielne veci a stíhať popri tom aj domácnosť a rodinu nie je reálne, preto to celé nechávam voľne bežať – život sám ukáže, kde som viac potrebná. A možno sa mi podarí nájsť spôsob, ako prepojiť varenie s architektúrou – nechám sa prekvapiť.

Zamýšľali ste sa aj nad generáciou napríklad našich starých rodičov, ktorí boli šetrní a jedlo nikdy nevyhadzovali? Máte aj vy takéto spomienky?

– Rozhodne áno, dokonca, moji starí rodičia sú mi v tomto veľkou inšpiráciou. Vyrastali a dospievali počas druhej svetovej vojny, rodiny si založili v ťažkých päťdesiatych rokoch a boli skutočne príkladom v šetrnosti. Môj starý otec sa zvykol ráno umývať tak, že si do misky v umývadle napustil vodu a tou si umyl tvár, nikdy nenechal pustenú vodu z kohútika. Som im vďačná za to, že nám rozprávali o tom, ako vyrastali a čo zažili. Vďaka tomu vnímam mnohé dnešné problémy inak a za to, čo máme, cítim oveľa väčšiu vďačnosť. A čo sa jedla týka, tam mi boli veľkou inšpiráciou babičky. Starí otcovia boli zas úžasní v tom, že kuchyňu svojich žien milovali a mojich rodičov učili, že treba zjesť všetko, čo je na tanieri. To zas potom učili moji rodičia mňa​.

Aj vy ste, ako mnohé mamičky, na začiatku po deťoch dojedali, alebo ešte horšie – vyhadzovali ste, čo nedojedli?

Mám dve deti vo veku 3 a 5 rokov a, samozrejme, stalo sa, že som po nich občas čosi vyhodila. Vždy som sa však pri tom pýtala, čo som mala urobiť inak, aby sa to už neopakovalo. Najviac sa mi osvedčilo nakladať im na tanier menšie porcie, vtedy je najväčšia šanca, že jedlo zjedia. Ak im to nestačí, nie je problém na tanier neskôr pridať. Kým boli menší, zvykli sme po nich dojedať. Teraz, keď už sú väčší a rozumejú tomu, čo sa pri stole deje, sa už snažíme od toho upúšťať a vypestovať v nich zodpovednosť za to, čo majú na tanieri. Nie je to však úplne jednoduché, občas sa predsa len stane, že nedojedia – vtedy situáciu riešime podľa potreby – buď im jedlo odložíme na neskôr, alebo ho dojeme my rodičia, vyhadzovaniu sa snažíme podľa možnosti vyhnúť.

Je vôbec možné dospieť do bodu, že už nebudeme vyhadzovať ani omrvinku?

Je určite možné vyhadzovanie obmedziť na minimum. Niekedy sa stane aj pri najlepšej vôli čosi, pre čo jedlo vyhodíte. Napríklad ak niekto z rodiny ochorie a jedlo nedoje. Alebo vás pri rodinnej návšteve príbuzní nabalia jedlom, ktoré nemáte šancu zjesť a ono sa vám potom pokazí. Alebo vlastnou vinou prehliadnete dátum spotreby na jogurte. Sme ľudia, robíme chyby, podľa mňa je však dôležité sa z nich poučiť.

Čo pomohlo vám? Čo ste museli zmeniť?

Vec, ktorá mi pomohla začať využívať jedlo efektívne, bol zoznam vyhodeného jedla. Do neho som si zapisovala, čo som vyhodila, kedy to bolo, koľko toho bolo a najmä, prečo som to vyhodila. Akonáhle som si napísala dôvod, prečo nejaká potravina skončila v koši, hneď som vedela lepšie prísť na spôsoby, ako vyhadzovaniu predísť. Zredukovala som tiež množstvo potravín v chladničke – mám skúsenosť, že ak ju mám príliš plnú, riziko vyhadzovania je veľmi vysoké. Preto sa snažím mať v nej len potraviny na najbližšie dni, nerobím si zásoby, radšej chodím do obchodu častejšie a nakupujem len to, čo mi momentálne chýba. No a tiež varím predovšetkým z toho, čo mám doma. Takto plánujem aj jedálny lístok a najmä nákupy – plánovanie sa vždy u nás začína prezretím domácich zásob.

A keď niečo predsa len zostalo?

– Začala som s receptami na spotrebúvanie zvyškov a prebytkov, ale nakoniec som aj tak prišla na to, že najlepší spôsob je minimalizovať zásoby jedla, resp. ich prispôsobiť tomu, koľko sme schopní zjesť. A variť len toľko, koľko zjeme, aby sme predišli produkovaniu zvyškov. Recepty na varenie zo zvyškov je fajn cesta, ako si s nimi poradiť, ak sa však zvyšky nakopia, potom ani recepty nepomôžu predísť vyhadzovaniu. Žalúdok totiž máme každý len jeden.

Kde beriete inšpiráciu na recepty z nespotrebovaných zvyškov?

– Inšpirujem sa receptami mojich babičiek alebo aj svokrinými, ktorá je tiež výborná kuchárka. Okrem toho vo voľnom čase čítam kuchárske knihy a už mám vypestovaný akýsi „radar“ – pri niektorých mi napadne prepojiť ich s nejakým „zvyškom“. Potom skúšam, mením ingrediencie, až príde želaný výsledok. Alebo sa inšpirujem rôznymi kombináciami potravín – niektoré k sebe svedčia viac, iné menej, to je pre mňa tiež vodidlo, ako si zložiť nejaký recept.

Veľa tiež spraví spôsob tepelnej úpravy, tam sa tiež dá surovine pomôcť. Práve experimentovanie a skúšanie je tá fáza, ktorá ma baví asi najviac, keď sa podarí čosi nečakané a dobré, je to vždy radosť. Recepty a texty k nim si tvorím sama, aj ich fotím a zabezpečujem chod blogu. Momentálne sa veľmi teším zo spoločného projektu so šéfkuchárom Vojtom Artzom. Pripravili sme kuchársku knihu, ktorá je zameraná na stopercentné využívanie potravín a varenie doslova „do poslednej omrvinky“.

V rovnomennej knihe čitatelia nájdu tipy, ako sa popasovať so špajzovými zásobami, mliečnymi výrobkami alebo s prebytkami ovocia, zeleniny či zvyšnými bylinkami. Zamerali sme sa v nej aj na mäso, ryby a morské plody, pretože sú jedny z najluxusnejších surovín, aké si môžeme dovoliť. Navyše s výrazným vplyvom na životné prostredie, preto by sme si nemali dovoliť nimi nielen plytvať, ale mali by sme dokázať využiť každú jednu ich časť, nielen tie najatraktívnejšie kusy. Fotky nafotil Dušan Křístek, takže kniha bude aj potešením pre oči. Vyjde začiatkom decembra, takže môže byť ideálnym vianočným darčekom pre každého kulinára.

Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí pravidelne vyhadzujú pol obeda a vždy nejaké potraviny z chladničky končia v koši?

– To je ťažká otázka. Kto vyhadzuje s ľahostajnosťou a je mu to jedno, tomu asi žiadny odkaz nepomôže. Kto si však uvedomuje, že vyhadzovanie jedla je problém a že nechce jedlo vyhadzovať, toho by som rada povzbudila, pretože už len samotné uvedomenie si, že chceme niečo zmeniť, je obrovské plus. Najlepšie je na chvíľu sa zastaviť a porozmýšľať, prečo dané jedlo skončilo v koši. Aké potraviny predstavujú problém – je to staré pečivo, mliečne výrobky, ovocie, zelenina, mäso, zvyšky vareného jedla? Prečo ich vyhadzujem? Je to preto, lebo ich mám doma priveľa, priveľa ich nakupujem, navarím, alebo nestihnem spotrebovať včas?

Môže byť problém v tom, že mám občas preplnenú chladničku a nemám v nej prehľad? Neviem správne skladovať, alebo ich v chladničke či špajze prehliadnem? Alebo varím tak, že mi zostanú otvorené balenia s potravinami, ktoré sa neskôr pokazia, lebo ich už nespotrebujem?

Recept, ako nevyhadzovať jedlo, si musí nájsť každý sám, máme totiž rôzne stravovacie návyky, varíme z rôznych surovín, rôzne jedlá, rôzne množstvá, ostávajú nám rôzne zvyšky...

Každému odporúčam domáce kompostovanie – je obrovskou pomocou na likvidovanie kuchynského bioodpadu. Ten tak nemusí skončiť v spaľovni alebo na skládke, so vzniknutým kompostom sa potom dajú pohnojiť záhony okolo domu, záhrada alebo črepníkové rastliny. Keďže biologický odpad často tvorí takmer polovicu našich odpadkových košov, ak by sme ho minimalizovali, určite to pocíti aj naše životné prostredie.

Vydané 10.12.2018 o 06:50
Diskusia je len pre prihlásených
0 komentárov
    Prihlásenie
    Na túto akciu sa musíte prihlásiť!
    Registrácia
    Zabudli ste heslo ?
    Do nasledujúceho formulára vyplňte e-mailovú adresu, ktorú ste použili pri registrácii. Inštrukcie o tom, ako obnoviť heslo, vám zašleme e-mailom.

    Zaregistrujte sa

    Objavte všetky dôležité informácie, novinky a dobré rady
    z oblasti rodičovstva v tej správnej sieti.
    Kliknite na kategóriu, ktorá vás najlepšie vystihuje:

    Môžete sa zaregistrovať aj bez zaradenia do kategórie tu.

    Plánujeme
    Zaregistrujte sa
    Vaša e-mailová adresa nebude nikde zverejnená.
    Aspoň 8 znakov, musí obsahovať 1 malé písmeno, 1 veľké písmeno a 1 číslicu
    Napíšte to isté heslo ako v predošlom políčku
    Po prihlásení si môžete nastaviť, či sa vaše meno bude zobrazovať, alebo nie.
    Nick môže obsahovať písmená a-z, číslice 0-9, bodku a podtržník, dĺžka 6 - 15 znakov
    Pokúšame
    sa
    Zaregistrujte sa
    Vaša e-mailová adresa nebude nikde zverejnená.
    Aspoň 8 znakov, musí obsahovať 1 malé písmeno, 1 veľké písmeno a 1 číslicu
    Napíšte to isté heslo ako v predošlom políčku
    Po prihlásení si môžete nastaviť, či sa vaše meno bude zobrazovať, alebo nie.
    Nick môže obsahovať písmená a-z, číslice 0-9, bodku a podtržník, dĺžka 6 - 15 znakov
    Sme
    tehotní
    Zaregistrujte sa
    Vaša e-mailová adresa nebude nikde zverejnená.
    Aspoň 8 znakov, musí obsahovať 1 malé písmeno, 1 veľké písmeno a 1 číslicu
    Napíšte to isté heslo ako v predošlom políčku
    Po prihlásení si môžete nastaviť, či sa vaše meno bude zobrazovať, alebo nie.
    Nick môže obsahovať písmená a-z, číslice 0-9, bodku a podtržník, dĺžka 6 - 15 znakov
    Sme
    rodičia
    Zaregistrujte sa
    Vaša e-mailová adresa nebude nikde zverejnená.
    Aspoň 8 znakov, musí obsahovať 1 malé písmeno, 1 veľké písmeno a 1 číslicu
    Napíšte to isté heslo ako v predošlom políčku
    Po prihlásení si môžete nastaviť, či sa vaše meno bude zobrazovať, alebo nie.
    Nick môže obsahovať písmená a-z, číslice 0-9, bodku a podtržník, dĺžka 6 - 15 znakov
    Zaregistrujte sa
    Vaša e-mailová adresa nebude nikde zverejnená.
    Aspoň 8 znakov, musí obsahovať 1 malé písmeno, 1 veľké písmeno a 1 číslicu
    Napíšte to isté heslo ako v predošlom políčku
    Po prihlásení si môžete nastaviť, či sa vaše meno bude zobrazovať, alebo nie.
    Nick môže obsahovať písmená a-z, číslice 0-9, bodku a podtržník, dĺžka 6 - 15 znakov
    Registrácia pre firmy Nestagnujte na zadných stránkach vyhľadávačov, nenechávajte konkurencii svoje obchodné príležitosti. Na portáli DETI.SK Vás Vaša cieľová skupina skutočne nájde. Užívatelia portálu DETI.SK sú reálni klienti, ktorí hľadajú a kupujú všetko potrebné pre deti, rodinu a domácnosť.

    Vyplnením tohto formulára si vytvoríte prístupové konto. Po prihlásení môžete vložiť údaje o Vašej firme, ktoré na našom portáli zverejníme.
    Vaše meno a priezvisko nebude bez Vášho súhlasu zverejnené.
    Vaša e-mailová adresa nebude nikde zverejnená.
    Aspoň 8 znakov, musí obsahovať malé písmeno, veľké písmeno, aj číslicu.
    Napíšte to isté heslo ako v predošlom políčku
    Odhlásenie

    Skutočne odhlásiť?

    Áno Nie