Ahoj, Mimi, na úvod sa opýtam, ako sa máš? Čo je u teba nové?
– Dobre, trochu rozlietane, nič nestíham. Vôbec nie kvôli bábätku, ale pre prácu. Mám toho veľa. Budúci týždeň odlietame na Bali a chcem ešte dokončiť veľmi veľa vecí.
Povedz mi, ako to stíhaš. Si čerstvá mamička, tvoja dcérka má tri mesiace. Ako dokážeš skĺbiť robotu s rodinou?
– Môj manžel mi veľmi pomáha a v podstate sme na malú dvaja. Teraz bol dva týždne v Taliansku a bolo to pre mňa náročnejšie, lebo už to nie je to spiace bábätko. Niektoré maminy nepracujú a nestíhajú, ja som prestala pracovať len v deň pôrodu a dva dni po, na tretí deň som už pracovala. Takže som sa nezastavila vôbec, pracujem spolu s malou, keď je hore, mám ju chvíľu na kolenách, alebo je v ležadle vedľa mňa a ja pracujem. Keď spí, tak sa snažím pracovať viac. Stále cestujeme. Dá sa to. Nezmenil sa mi život pre to, že mám dieťa. Robím to isté, čo som robila predtým, plus skáčem okolo malej. :-)
Aká je Naila? Podobá sa skôr na Teba, alebo na manžela?
– Všetci v Taliansku tvrdia, že sa podobá na mňa a všetci tu na Slovensku tvrdia, že je úplne na Fabricia. Každopádne je to neskutočne dobré dieťa. Samozrejme, čím rastie, tým je akčnejšia, ale naozaj málokedy plače, je pokojná, prespí celú noc. Je plne kojená, keď mám stretnutie, míting, neprekáža mi to a kojím ju vždy, keď malá potrebuje. V tomto nemám zábrany a predsudky. Veľa s ňou cestujeme, aj lietadlom. Zatiaľ je veľmi dobrá.
O Tebe je známe, že sa rada zdravo stravuješ. Ešte stále to platí?
– Áno, stále to platí. Je pravda, že ku koncu tehotenstva som si občas dopriala koláčiky. Ale väčšinou som jedla z maminej kuchyne, a tá, aj keď varí a pečie, tak zdravo. Sladí kokosovým cukrom, nepoužíva bielu múku. Po pôrode som už ale úplne naspäť v mojom zdravom stravovacom režime, veľa ovocia a zeleniny. Ja som bola vegetariánka, ale v tehotenstve som začala raz za čas jesť mäso.
Aké je Tvoje najobľúbenejšie jedlo?
- Neviem si svoj deň predstaviť bez ovocia a zeleniny. Keď mi v reštaurácii nedajú k jedlu zeleninovú prílohu, objednávam si automaticky ešte zeleninový šalát.
Kde radšej ješ? Doma alebo vonku?
- Najradšej jem v exteriéri, kde môžem cítiť atmosféru, čerstvý vzduch. Rada skúšam nové veci, kombinácie rôznych chutí a mám rada kvalitnú a dobrú stravu. Keď cestujeme, snažím sa vyberať tie reštaurácie, kde viem, že si dávajú záležať na výbere surovín. Mám muža Taliana a milujeme taliansku kuchyňu. Chutné paradajky, kvalitný olivový olej, to je základ. Tiež mám rada morské plody.
Prezraď, chodievaš v noci do chladničky?
- Chodievam, ale väčšinou si dám studené hrozno. Dve-tri bobuľky, a tie mi úplne stačia.
Aké suroviny Ti v chladničke nesmú chýbať?
- Ovocie, zelenina, jogurty. Plus všetky možné ingrediencie na smootie. Doma si sama vyrábam mandľové mlieko.
Keď som Ťa stretla v Thajsku na kurze varenia, spomínala si , že máš smoothies veľmi rada. Dáš nám Tvoj tip na chutné smoothie?
- Najradšej mám zelené smoothies. Taká moja klasika je banán, špenátové listy, citrón alebo limetka. Do toho pridám ešte Chia semiačka a vegánsky proteínový prášok.
Pozeráš sa, čo ľudia nakupujú? Čo majú v nákupných košíkoch?
- Keď som tu na Slovensku, tak chodím do obchodov častejšie. Na Bali chodím väčšinou nakupovať ovocie a zeleninu na trh. Keď náhodou idem do obchodu, tak tam vidno len turistov, ktorí najčastejšie nakupujú pivo. :-) Ale som trochu zarazená, čo ľudia nakupujú u nás. Keď si porovnám svoj nákupný košík s ostatnými. Koľko mám ja ovocia a zeleniny oproti ostatným. A všetko je zabalené v plastových vreckách, ach... ja nemám zabalené nič, okrem jabĺk, a občas sa mi stáva, že mi pani pokladníčka aj vynadá. Ale životné prostredie musíme šetriť.
Keď varíš, vieš svoj jedálniček prispôsobiť rodine? Máte rovnaké chute?
- Máme úplne rovnaké chute. Dokonca musím povedať, že Fabricio sa stravuje ešte lepšie než ja.
Veľa ľudí tvrdí, že zdravé stravovanie je drahé... Čo si o tom myslíš?
- Na Slovensku máme zdravé potraviny stále oveľa lacnejšie ako v zahraničí. Mimo Európu sú bio potraviny extrémne drahé. Moja mamina napríklad šetrí na potravinách v tom zmysle, že varí doma a nechodí do reštaurácie. A varí veľmi zdravo, používa zdravé múky, väčšinou špaldovú, kokosovú, tapiokovú múku. Takže, dá sa to.
Na záver nám prezraď, aké je Bali?
- Každému hovorím, že Bali nie je najkrajšie miesto na svete. Je však ideálne na život, spojenie západnej a východnej kultúry, toho lokálneho a tradičného, je krásne. Máme tam úplne všetko, nákupné centrá, kiná, úžasné reštaurácie, výborné nemocnice, školy... Všetko je tam v takom súkromnom sektore, takže je to kvalitné. Samozrejme, zdravotníctvo a školstvo je drahé. Ja som síce rodila na Slovensku, ale len z toho dôvodu, aby som sa vyhla byrokracii.
Mimi, ďakujeme za rozhovor a želáme Ti všetko dobré.