Teplota bradaviek je kľúčová
Ukázalo sa, že vyššia teplota, ktorú bradavky majú, umožňuje novorodencovi lepšie sa orientovať a motivuje ho k „šplhaniu“ sa po bruchu a hrudníku matky smerom k nim.
Nedávna štúdia odhalila výsledky skúmania talianskych odborníkov na vzorke 41 žien, ktoré boli tesne po pôrode, nemali problémy v tehotenstve, narodilo sa im jedno dieťa a plánovali dojčiť.
V pôrodnici, v ktorej výskum prebiehal, je štandardným spôsobom okamžite po pôrode priložiť dieťa na hrudník matky a nechať ich aspoň na 15 minút bez prerušenia kontaktu. Počas neho pôrodná asistentka pomáha novorodencovi prisať sa k bradavke.
Výskumníci merali teplotu bradaviek a pokožky na prsníkoch týmto ženám niekoľko hodín pred pôrodom, potom tesne po ňom a následne prvý aj druhý deň po pôrode. Po pôrode zmerali teplotu pier a čelíčok novorodencov.
Rozdiel medzi matkou a novorodencom
Podľa ich meraní bola teplota bradaviek o niekoľko desatín stupňa vyššia ako teplota pokožky prsníkov už pred pôrodom. Po pôrode sa teplota bradaviek ešte o čosi zvýšila a celkovo bola oproti teplote pokožky prsníkov vyššia o 0,5 °C – 0,6 °C (tento rozdiel sa nezmenil ani v nasledujúcich dvoch dňoch po pôrode). Na rozdiel od zvyšujúcej sa teploty bradaviek matiek, výskumníci zistili, že teplota pier novorodencov bola nižšia ako teplota ich čela (rozdiel bol až do 1,2 °C).
Ako sa teda ukázalo, obidva dni po narodení dieťaťa bola rozdielna priemerná teplota medzi novorodencom a matkou (perami a bradavkami) 1,7 °C. Naznačuje to, že existuje mechanizmus, ktorý to ovplyvňuje tak, aby teplota bradaviek bola teplotným podnetom pre novorodenca dostať sa k nim čo najrýchlejšie.
Štruktúra a vôňa tiež lákajú
Predchádzajúce štúdie ukázali, že nielen teplota, ale aj štruktúra a vôňa bradaviek sú v tomto procese dôležitými činiteľmi. Navzájom sa ovplyvňujú, keďže vyššia teplota, pomáha zosilňovať vôňu bradaviek pripravených na laktáciu. Zatiaľ nie je známe, ako tieto procesy ovplyvňujú lieky podávané počas pôrodu, alebo ako ovplyvňujú tvorbu materského mlieka.