Špenát - liek na neromantické problémy
Keď som bola ako dieťa veľmi bledá, stará mama hneď vyniesla ortieľ, že nemám dosť železa a každý týždeň sa preto aspoň raz na stole ocitol špenát. Nikdy sa mi neprejedol, hoci počúvam, že dnešné deti ho nemôžu ani cítiť. Možno preto, že sme kedysi jedli čerstvý špenát natrhaný v záhrade a dnes ho poznáme väčšinou vo forme mrazeného polotovaru. Ale naše telo si zelené žiada a vedia to aj odborníci. Nedávno som mala pomerne, ehm, neromantické problémy s črevami. Po preliečení antibiotikami som dostala inštrukciu, aby som užívala mladý zelený jačmeň či riasu chlorelu, teda „zelené liečivo“, ako to nazval lekár. Spomenula som si, že to isté mi odporúčala lekárka kedysi pred rokmi v tehotenskej poradni. „Zelené“ odstraňuje z tela škodliviny a užívanie zelených potravín je veľmi dôležité nielen počas tehotenstva a dojčenia, ale aj v ďalšom živote, pre ženy tak, ako pre deti i mužov!
Zelený jačmeň aj riasy
Zelené potraviny dokonale nahrádzajú zmesi umelo vyrobených vitamínov a minerálov, ktoré vám ponúknu v lekárni ako výživový doplnok. Spomínaný nedostatok železa v tele neznamená, že máte začať obhrýzať železné traverzy! No jačmeň aj riasy naozaj obsahujú potrebné bioželezo, detoxikujú telo a harmonizujú funkciu orgánov v tele. Odpadové látky sa z tela vylúčia močom a stolicou, takže sa nemusíte obávať drastických následkov.
Čo myslíte, prečo sú Japonci a ďalšie ázijské národy telesne zdravé? K ich dennému jedálnemu lístku patria riasy. Tie si v pokročilom tehotenstve môžete zaradiť do stravy, no nezačnite príliš zostra. Vláknina totiž v organizme zaberie veľa priestoru, kým sa z neho dostane von, a tým ho vlastne čistí. Zelený jačmeň nemá vlákninu, preto je pre tehotné vhodnejší. Výživné zložky zo zelených potravín prechádzajú aj do materského mlieka, dodajú vám i novorodencovi veľa energie. Tomu však prispôsobte aj pokojný spánok vás i dieťatka a špenát či šalát s riasou si doprajte najneskôr okolo štvrtej popoludní.
Najzdravšie zelené potraviny sú tie, ktoré označuje ich farba. Je to teda:
– psyllium (skorocel indický),
– zelený jačmeň,
– riasy čerstvé i sušené,
– naklíčené obilniny,
– zelená zelenina (špenát, šalát, jarná cibuľka, kapusta, uhorky),
– zelené ovocie, zaraďované aj medzi zeleninu (avokádo, melón).