Vysoko kalorická podvýživa
„Existuje veľké množstvo genetických variácií, ktoré neumožňujú jednoznačné odporúčania pre každú ženu,“ hovorí popredný slovenský gynekológ a pôrodník MUDr. Mikuláš Redecha, PhD. „Naša strava, životné prostredie a naše reakcie na tieto fakty môžu zmeniť prejav našich génov. V súčasnosti však zároveň existuje takmer celosvetový fenomén tzv. vysoko kalorickej podvýživy, keď sa spoliehame na polotovary a klesá konzumácia zeleniny a ovocia. V tehotnosti tak mamička trpí nedostatkom základných živín nevyhnutných pre správny vývin plodu. Dnes je dobre známa úloha kyseliny listovej a jódu pre správny vývin plodu.“
V džúse i v kvasniciach
Kyselina listová zo skupiny vitamínov B je dôležitá pre vývoj nervovej trubice dieťatka, ktorá sa utvára do 28. dňa tehotnosti. Vo vysokých dávkach je v špenáte, brokolici, ružičkovej kapuste, hrášku, fazuli, slnečnicových semenách i v pomarančovom džúse. Obsahujú ju aj kvasnice a z mäsa pečeň a obličky.
Ideálna pre mamičku je zmes bielkovín z fazule, chudého mäsa, rýb a morských plodov, málo cukru, červeného mäsa a polotovarov. Ak však jedlo varíte, znehodnotí sa až 95 percent listovej kyseliny v ňom. Od roku 1998 Americká agentúra pre potraviny a liečivá (FDA) zvýšila obohatenie obilnín na 0,14 mg kyseliny listovej na 100 g zrna. Výskyt rázštepov nervovej trubice (NTD) sa odvtedy znížil o približne 30 – 40 percent!
Všetkého veľa škodí, jodizovanej soli nie
Významným pomocníkom pri zdravom vývoji dieťatka v maminom bruchu je jód. Jeho nedostatok zapríčiňuje spomalený nervový vývoj dieťatka a celosvetovo je hlavnou príčinou mentálnej retardácie detí.
Jód obsahuje jodizovaná soľ, morské plody, morské riasy a mliečne výrobky. Jeho príjem sa v Európe po mnoho desaťročí nepovažoval za problém, lebo jód sa pridával do konzumnej soli. Lekári však tlačia na obmedzenie jej príjmu, mnohí dávame prednosť morskej soli a jeme veľa sóje, ktorá obmedzuje vstrebávanie sa jódu. Až do roku 2012 takmer polovica vitamínových doplnkov pre ženy plánujúce tehotnosť neobsahovala žiadny jód.
Okrem spomenutých živín je však nevyhnutný aj čas na oddych a čo možno najmenej stresové prostredie. Takže, dámy, posolený špenát, pomarančový džús, kvasnice a spať!