Môžu za to najmä hormóny
Tehotenská cukrovka vzniká pôsobením špecifických tehotenských hormónov a zároveň nedostatkom buniek pankreasu, ktoré pomáhajú udržať hladinu cukru v norme.
Matka s tehotenskou cukrovkou je rizikovou z pohľadu rozvinutia ďalších závažných komplikácií a ochorení počas tehotenstva.
Hrozí jej vysoký krvný tlak a vznik preeklampsie alebo eklampsie, pôrod sekciou, pôrod veľkého bábätka (s rizikom pôrodných poranení) a rôzne infekcie.
Test na cukrovku
Tehotenská cukrovka alebo gestačný diabetes sa zisťuje glukózovým tolerančným testom (OGTT) medzi 24. – 28. týždňom tehotenstva u gynekológa.
Zvyčajne sa po 12 hodinách nalačno podá niekoľko gramov glukózy rozpustenej v pohári vody – medzi tehotnými ženami nepopulárna „cukrová voda“.
Odobratím krvi pred vypitím glukózy a po jej vypití sa zisťuje hladina inzulínu v krvi. Pokiaľ mala tehotná žena tehotenskú cukrovku v predchádzajúcich tehotenstvách, test je potrebné vykonať hneď po zistení tehotenstva.
Zvýšené riziko pre vznik gestačného diabetu majú aj ženy, ktoré prekonali v predchádzajúcich tehotenstvách preeklampsiu, majú cukrovku v rodinnej anamnéze, sú obézne a majú viac ako 35 rokov.
Vážne riziká pre dieťatko
Pre dieťa predstavuje tehotenská cukrovka matky najmä riziko v podobe poškodenia vývoja centrálnej nervovej sústavy, srdcových chýb, rázštepov, chybného vývoja obličiek a močového ústrojenstva, zníženej hladiny cukru, hmotnosti plodu väčšej ako 4 000 gramov a v mnohých ďalších.
Tehotná s gestačným diabetom musí byť sledovaná diabetológom a dodržiavať diabetickú diétu. V ťažších prípadoch je potrebné podávať inzulín.
Po pôrode sa zvyčajne ochorenie vytratí, ale je potrebné ešte hladinu glukózy skontrolovať.
Najmä u žien, ktorým musel byť podávaný inzulín, sa občas zistí pokračovanie ochorenia, a to je následne potrebné prehodnotiť na cukrovku 1. alebo 2. typu.
Diabetická diéta
Ako inak, pri cukrovkárskej diéte je potrebné strážiť si príjem cukrov. Netreba zabúdať ani na skryté cukry, ako fruktóza v ovocí, ale najmä príjem jednoduchých cukrov.
Tie je potrebné vymeniť za zložitejšie formy – polysacharidy, ktoré sa nachádzajú v celozrnnom pečive, ryži, zemiakoch, strukovinách a rôznych obilninách.
Vhodné je vyberať si potraviny s nižším glykemickým indexom a nepoužívať umelé sladidlá. Netreba zabúdať ani na nápoje, tie sladené sú úplne nevhodné.
Dostatok vyváženej stravy, vlákniny a pohybu pomôže udržať hladinu cukru aj tehotenské kilogramy v norme.