Cholín v mäse aj vajíčkach
Cholín je látka, ktorú obsahuje množstvo potravín a je veľmi dôležitá pre činnosť nervového systému. Je súčasťou zlúčeniny acetylcholín.
Zvyšuje odolnosť voči stresu, zlepšuje pamäťové funkcie mozgu, vplýva na pokojný spánok a celkovú vyrovnanosť. Ovplyvňuje činnosť celého nervového systému a svalov.
Najväčšie množstvo cholínu obsahuje vaječný žĺtok a chudé červené mäso. Dostatok je ho aj v hydinovom mäse, orechoch, či keli a kapuste.
Experti skúmali účinok takmer dvojnásobného množstva odporúčanej dennej dávky cholínu na kognitívne schopnosti detí tehotných žien, ktoré ho dostávali počas tretieho trimestra.
Už na potomkoch hlodavcov, ktorým podávali cholín, sa potvrdilo, že má celoživotné priaznivé účinky na kognitívne funkcie mozgu, a teraz sa jeho benefity potvrdili aj u detí.
Dvojnásobné množstvo odporúčanej dávky
Výskumníci to považujú za zásadné práve v období, keď výživové trendy často odporujú typu stravy, ktorá obsahuje dostatok cholínu. Odporúčaná denná dávka cholínu je 450 miligramov za deň, no tehotné ženy ho často neprijímajú dostatočné množstvo.
Napríklad vajíčka sa spájajú s vysokým cholesterolom, červené mäso a pečeň sa tiež neteší prílišnej popularite.
Štúdia sa zamerala na sledovanie 26 žien, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín s rovnakou stravou. Príjem cholínu, rovnako ako aj ďalších výživových látok, bol podrobne sledovaný. Vedci sa zamerali najmä na vitamín B 12, B 6 a kyselinu listovú, ktoré sú dôležité pre správny metabolizmus cholínu v tele.
Lepšie kognitívne schopnosti
Polovica skúmaných žien dostávala 480 miligramov cholínu denne, druhá polovica 930 miligramov. Následne vedci testovali kognitívne schopnosti detí týchto žien vo veku 4, 7, 10 a 13 mesiacov. Zamerali sa na schopnosť spracovávať informácie a priestorovú pamäť.
Výsledky naznačili, že rýchlosť spracovania informácie bola vyššia u detí žien s vyšším denným príjmom cholínu. Vzorka žien bola malá, no podľa výsledkov je jasné, že je nutné stanoviť odporúčané množstvo cholínu v tehotenstve. Doterajšie odporúčané množstvá vychádzali z potreby prevencie zlyhania pečene.