Sladené nápoje a džúsy verzus astma
Spojitosť medzi detskou obezitou spôsobenou vysokým príjmom sacharidov a vznikom astmy je už pomerne známa. Teraz však vedci odhalili súvislosť medzi vysokou hladinou fruktózy (ovocného cukru) v krvi. Tá môže ovplyvniť funkciu pľúc spôsobením zápalových procesov.
Štúdia skúmajúca údaje od vyše tisíc matiek a ich detí sa zamerala práve na pitie sladených nápojov a ovocných štiav v prvom a druhom trimestri tehotenstva, zároveň aj na pitný režim ich detí v ranom detstve (približne do 3 rokov).
Prenatálne obdobie a rané detstvo sú kľúčové
Výskyt astmy v neskoršom veku (7 – 9 rokov) museli mať matky potvrdený lekárskou diagnózou a predpísaním liekov.
Zo skúmaných detí malo astmu v tomto vekovom rozpätí potvrdenú 19 % detí a až o 60 % viac detí vo veku 7 – 9 rokov malo astmu v prípade, ak ich matky mali počas tehotenstva vyšší príjem fruktózy, oproti tým, u ktorých experti vyšší príjem fruktózy na základe skúmaných dát nestanovili.
Rovnako aj u detí, ktoré prijímali vysoké množstvá fruktózy v ranom detstve, sa až o 64 percent pravdepodobnejšie vyskytla astma v strednom detskom veku, oproti skupine skúmaných detí, u ktorých vedci vysoký príjem fruktózy neidentifikovali.
Tento výskum otvára priestor pre podrobnejšie preskúmanie vplyvu cukru prijímaného v prenatálnom štádiu na zdravie detí a špeciálne civilizačných chorôb, ku ktorým astma patrí.